Författare Ana Porss

Här kan du köpa boken:   http://www.adlibris.com/se/sok?q=ana%20porss

 

SE BOKTRAILERN

 

http://www.youtube.com/watch?v=joXQo8MwB9o

 

På kvällen efter mordet på Axel von Fersen dyker en man upp hos den unga Charlotte och hennes mor. Mannen uppger sig vara von Fersens betjänt och berättar att hans herre innan sin död räddade livet på honom och att han nu måste fly tillsammans med Charlotte då hon är adelsmannens oäkta dotter. För Charlotte, som inte haft en aning om vem hennes far var, blir avslöjandet en chock, men så småningom en början på ett helt nytt liv. 

 

"När jag gjorde min första termin på Författarskolan vid Lunds universitet och precis hade börjat researcharbetet till min roman Livets och kärlekens vatten var det den franska drottningen Marie-Antoinette som jag först läste in mig på. Jag slukade Antonia Frasers biografi om henne och för mig blev den omtalade franska drottningen en helt annan person än den jag hade hört talas om."

Ana Porss

 

"Charlotte Forsbergs utveckling från underdånig mamsell med romantiskt religiöst sökande till sörjande men också lite bitter änkegrevinna är trovärdig som den största klassresa en svensk artonhundratalskvinna kunde göra.

Det är ett stort engagemang i sitt ämne Ana Porss visar och hon skriver medryckande in teman i varann till en slingerbult av släktsökande, faktisk adlig historia och rena fantasmer."

Tomas Löthman/Tidningen Kulturen

 

”O´Konor”, sa hon eftertänksamt och tog borsten i handen. ”Hette han O´Konor och var fransman?”

     ”Ja, det är underligt att han har ett sådant namn. Det låter ju mer som om han vore skotte eller irländare. Han påstår sig också vara den mördade Axel von Fersens son.”

     Hon tappade borsten i golvet.

     ”Och modern, säger han, är den franska drottningen Marie-Antoinette.”

 

 

 

Bakgrunden till Livets och kärlekens vatten

För några år sedan var jag på en konsert på Ågården i Varnum utanför Borås. Där började jag tala med Örjan Hill, en av musikerna i bandet som spelade den kvällen. Örjan är folklivsforskare och berättade något mycket märkligt.

År 1855 köpte en man vid namn Patric O´Konor Ågården och han påstod sig vara son till Axel von Fersen och den franska drottningen Marie-Antoinette.

Jag blev naturligtvis mycket nyfiken och fick läsa två artiklar som Örjan har skrivit, dels en om den mystiske mannen Patric O´Konor, men också en om Charlotte Forsberg, som lär ha varit dotter till greve och riksmarskalk Axel von Fersen.

För mig blev det så spännande att läsa Örjans artiklar att jag var tvungen att fundera vidare på dessa två människors öden, och efter år av research och skrivande kom romanen Livets och kärlekens vatten.

 

Bokomslaget

En sommardag var jag i Gamla stan tillsammans med fotograf Urban Wedin och letade efter ett ställe att ta fotot till omslaget på boken. Vi valde ett ställe framför det kungliga slottet som på den tiden, då Charlotte levde, var gult.

Jag gillar Urbans foton; de är mustiga och spännande. Urban har förresten många strängar på sin lyra. Han är sångare, musiker, skådespelare och fotograf och har bland annat fotograferat Kungliga filharmonikerna på konserthuset i Stockholm. Urban är mästare på att fånga det tidstypiska. Se gärna hans fantastiska fotografier av Romeo och Julia Kören på Dramaten. Att han ville göra omslaget till min roman är jag mycket glad över.

http://urba95.wix.com/suburbanfoto#!about

 

Torpa stenhus

Känner ni till Torpa stenhus? Det ligger mycket vackert vid sjön Åsunden två mil sydöst om Borås. Hit kan man åka för att insupa svensk historia; på 1500-talet åkte Gustav Vasa till Torpa stenhus för att fria till Katarina Stenbock och här bodde Carl Sparre, som var bror till grevinnan Storckenfeldt, som i sin tur bodde på Ågården i Varnum innan Patric O´Konor köpte den. (Mannen som påstod sig vara son till Axel von Fersen och Marie-Antoinette.)

Carl Sparre flyttade från sitt hem Torpa stenhus till Stockholm för att arbeta hos kungen som kammarherre och i Stockholm träffade han mamsellen Charlotte Forsberg som enligt släkten Sparre var dotter till Axel von Fersen och som fått huvudkaraktären i Livets och kärlekens vatten.